MyPond-Légy részese az ország legnagyobb kistó felmérésének!  

Tudod mi az a Citizen Science?

A civil tudomány (“citizen science”) alapelveit az Európai Civil Tudomány Egyesülete (European Citizen Science Association / ECSA) fogalmazta meg tíz pontban.

A civil (közösségi) tudományos projektek az állampolgárokat cselekvő módon vonják be olyan tudományos tevékenységekbe, amelyekből új tudás vagy tudományos megértés születik. Az állampolgárok többféle szerepben vehetnek részt civil tudományos projektekben.

A projektek valós tudományos eredményt hoznak. Például: egy tudományos kutatási kérdésre adnak választ vagy természetvédelmi beavatkozást, gazdálkodási, környezetpolitikai döntést alapoznak meg.

A tudósok és az állampolgárok egyaránt hasznot húznak a részvételből. Az előnyök között említhető a kutatási eredmények publikációja, a tanulási lehetőségek, a kutatás élvezete, társadalmi hasznai és az eredményekből származó elégedettség.

A civil kutatás résztvevői a projektek teljes folyamatában részt vállalhatnak - a kutatási kérdések és a módszertan kialakításától az adatgyűjtés és -elemzés megszervezésén át az eredmények nyilvános kommunikációjáig.

A civil tudománynak a többi kutatási módszerhez hasonlóan megvannak a korlátai és elfogultságai. A hagyományos kutatási megközelítésekhez képest a civil tudomány lehetőséget teremt a magasabb szintű társadalmi részvételre és a tudomány demokratizálására.

A civil tudomány a kutatásmódszertani megközelítések sorába illeszkedik, és a többihez hasonlóan megvannak a korlátai és elfogultságai. A hagyományos kutatási megközelítésekhez képest a civil tudomány lehetőséget teremt a magasabb szintű társadalmi részvételre és a tudomány demokratizálására.

A civil tudományos projektek adatai és meta-adatai nyilvánosan elérhetők, és amennyiben lehetséges - a kutatási eredményeket térítésmentesen hozzáférhetővé is teszik. Az adatok megosztása a projekt közben vagy végén történhet, amennyiben ezt nem korlátozzák adatbiztonsági megfontolások.

A civil tudományos projektek résztvevőit köszönetnyilvánítás illeti meg a projekt eredményeinek közzétételekor és a tudományos publikációkban.

A civil tudományt a tudományos eredmények, az adatok minősége, a résztvevők tapasztalatai valamint a tágabb társadalmi és szakpolitikai hatásuk alapján értékelik.

A civil tudományos projektek vezetői jogi és kutatásetikai kérdéseket is figyelembe vesznek - például a szerzői jog, a szellemi tulajdon, az adatmegosztás, a bizalmas adatkezelés, vagy a projektek környezeti hatása tekintetében.