MyPond-Légy részese az ország legnagyobb kistó felmérésének!  

Városi- és kertitó-adatbázis létrehozása és biodiverzitásuk felmérése

Felmérjük a hazai településeken, különös tekintettel a Budapesten található kistavak számát, azok vízminőségét és biodiverzitását. Utóbbit egyrészt környezeti DNS alapú módszerekkel, másrészt citizen science megközelítésben végezzük könnyen felismerhető, védett fajok alapján, mint például a kétéltűek és a szitakötők.

kep

Oktatás, környezeti nevelés

A városi kistavak jelentőségével kapcsolatos ismeretterjesztést végzünk. Ezen belül elsősorban a biodiverzitás-megőrző szerepükre és ökoszisztéma-szolgáltatásaikra hívjuk fel a figyelmet, illetve gyakorlati tanácsokkal segítjük a jelenlegi és leendő tótulajdonosokat. Ismeretterjesztő tevékenységünket a lakosság, önkormányzatok és non-profit szervezetek együttműködésével végezzük.
Honlapunkról hamarosan magyarul is elérhető lesz az Európai Kistó-védelmi Hálózat (EPCN) „Kistó Kiáltvány”-a (Pond Manifesto).

kep

Tudományos publikációk készítése, felsőoktatás

Alap- és alkalmazott kutatási eredményeinket tudományos folyóiratcikkekben publikáljuk, illetve egyetemi kurzusaink részét képezik. A kész adatbázis és a kutatási eredményeink a jövőben alapul szolgálhatnak a városi kék-zöld infrastruktúrák fejlesztéséhez, összhangban az EU 2030-ig szóló biodiverzitás stratégiájával.

kep