MyPond-Légy részese az ország legnagyobb kistó felmérésének!  

2021-es „Év kétéltűje”, a zöld varangy

A zöld varangyra leselkedő legfőbb veszély időszakos vízborítással rendelkező szaporodóhelyeinek idő előtti kiszáradása, mely a klímaváltozás miatt egyre gyakoribb probléma. Fennmaradásuk szempontjából a kerti tavaknak komoly szerepük lehet. Hazánkban a zöld varangy védett, természetvédelmi értéke 10.000 Ft.

Zöld varangy

Kerti tavaink gyakori látogatója a 2021-es „Év kétéltűje”, a zöld varangy. Zömök alkatú, nagytestű béka, mely jellegzetes terepszínű gúnyájáról könnyen felismerhető: hátának szürkés alapszínét vörös pontok és szabálytalan alakú, zöld foltok díszítik. Kultúrakövető fajként előszeretettel telepszik meg az ember környezetében. Az év nagy részében szárazföldi életet él, nappal búvóhelyén rejtőzködik, s éjjel jár gerinctelenekből álló zsákmánya után.


A vizet többnyire csak a szaporodási időszakban keresi fel. Előnyben részesíti a sekély, napsütötte víztesteket. Kifejlett példányai hazánkban leggyakrabban áprilisban vagy májusban figyelhetőek meg a vízben, de előfordul, hogy násza egészen nyár közepéig elhúzódik. A hímek pirregő hívóhanggal szólítják meg a nőstényeket. A nőstény több ezer petéjét hosszú petezsinórban rakja le. A nászidőszak végeztével a kifejlett példányok elhagyják a vizet. A kikelő ebihalak sötét színűek, fejlődésük során főként elhalt növényi részeket és algát fogyasztanak. Átalakulásuk leggyakrabban júliusra vagy augusztusra esik, ekkor a kis zöld varangyok gyakran tömegesen hagyják el a vizet, ahol a kifejlett példányokéhoz hasonló, ragadozó életmódra térnek át.

Zöld varangy

A zöld varangyra leselkedő legfőbb veszély időszakos vízborítással rendelkező szaporodóhelyeinek idő előtti kiszáradása, mely a klímaváltozás miatt egyre gyakoribb probléma. Lakott területeken a gépjárművek gázolása és az emberek ellenszenve is veszélyezteti. A zöld varangy fennmaradása szempontjából a kerti tavaknak komoly szerepük lehet. A zöld varangy a természetben az efemer jellegű sekély, napsütötte vizeket kedveli, legszívesebben ezekben szaporodik. Sikeres szaporodása szempontjából fontos, hogy az adott víztest mentes legyen a petéket, lárvákat elfogyasztó halaktól és partja ne legyen meredek (ha átalakulásuk után a kisvarangyok nem tudnak kimászni a vízből, akkor belefulladnak). A varangyok jelenléte a kertben több szempontból is hasznosnak mondható: átalakulásuk után a fiatalok szerves anyagot visznek ki a vízből, szárazföldi életük során pedig rengeteg kártevőt fogyasztanak el. Hazánkban a zöld varangy védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

Író: 

Képek: 

Péntek Attila László